Warsztaty na UR

Dnia 31.05.2019 r. w grupie 10 uczniów razem z Panią Iloną Malinowską pojechaliśmy na warsztaty pt. „Technologia wypieku pieczywa pszennego”.

Odbyły się one na Wydziale Technologii Żywności Uniwersytetu  Rolniczego. Na zajęciach poznaliśmy po kolei wszystkie kroki potrzebne do upieczenia pieczywa pszennego. Samodzielnie odmierzaliśmy składniki. Dowiedzieliśmy się także, że sól dodawaną do ciasta należy wcześniej rozpuścić w wodzie. Poznaliśmy słowa takie jak garownia i miesiarka. Podczas czekania aż ciasto urośnie, a następnie chleb się upiecze, obejrzeliśmy laboratoria skrzydła Wydziału Technologii Żywności. Dowiedzieliśmy się wiele na temat sposobów przechowywania, gotowania  i konserwowania żywności.
Dzięki tym warsztatom nauczyłam się wiele na temat produkcji chleba, ale nie tylko. Zajęcia zainspirowały mnie do myślenia więcej o tym co jem i jak jem.
Gabriela Chmielecka klasa 3c

%d bloggers like this: