Warsztaty dla czwartoklasistów na UR

W środę 12 czerwca grupa uczniów z klas czwartych z Panią Iloną Malinowską i Panią Renatą Sokal wzięła udział w zajęciach na Wydziale Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. 

Zajęcia prowadziła Pani pracująca w laboratorium. Mieliśmy za zadanie zbadać, ile cukru zawierają popularne napoje, takie jak: Coca-Cola, soki i wody smakowe. Najpierw do plastikowych kubków mieliśmy wsypać oszacowaną według nas ilość cukru, zawartą w tych napojach. Następnie, za pomocą urządzeń laboratoryjnych, sprawdziliśmy prawdziwą zawartość cukru. Okazało się, że nasze szacowanie nie było dokładne. Otrzymane wyniki porównaliśmy z informacjami podanymi przez producentów na etykietach badanych produktów. Poznaliśmy również budowę cukru. Stwierdziliśmy, że węglowodany są potrzebne do życia, ale w odpowiednich ilościach. Ich nadmiar może powodować różne choroby, np. nadwagę lub cukrzycę. Warsztaty bardzo nam się podobały i zachęciły nas do dalszych eksperymentów.

Ewa Jarmuł klasa 4a

%d bloggers like this: